Proiectul Pata 2, prezentat la ONU/ Ambasadoarea Norvegiei, vizită în Pata-Rât

Managerul de proiect Alexandrina Kiss a prezentat, joi, 28 iunie, proiectul Pata 2.0 la World Family Summit 2022, eveniment global organizat de ONU, prin UNITAR.În aceeași zi, ZMC a primit-o pe ambasadoarea Norvegiei în România, ES Siri Barry, pe care echipa de proiect a însoțit-o apoi în Pata-Rât și la locuințele din Apahida construite în cadrul primului proiect. Mai multe detalii, aici.

Actualizare activități, aprilie 2022

Reacție rapidă. Am ajustat proiectul astfel încât să putem oferi 3.350 pachete de alimente gratuite comunității, la apogeul lockdown-ului cauzat de pandemia COVID-19, în aprilie 2020. Efortul financiar în acest sens a fost de 8.200 de euro. Locuire. Comunitatea a fost informată cu privire la posibilitatea de a aplica pentru…

S-a încheiat perioada de depunere a dosarelor

La finalul perioadei de depunere a dosarelor, au fost înregistrate 124 de solicitări pentru locuințe sociale. Numărul este triplu față de cererile depuse în cadrul proiectului precedent (41). În această perioadă are loc evaluarea doserelor, activitate care se va întinde până la jumătatea lui octombrie. Punctajul dosarelor este realizat de evaluatori independenți. Citește mai mult.

Sesiuni de informare despre locuințele sociale

Campania de informare cu privire la locuințele sociale pe care le vom oferi în cadrul proiectului este în plină desfășurare. În ultimele zile ale lunii mai și primele ale lunii iunie au fost distribuite 400 de broșuri de informare și 800 de flyere, dintre care 400 cu privire la locuințele din proiect, iar alte 400 cu privire la resurse alternative de locuire în Cluj-Napoca. Citește tot articolul aici.

A început distribuția „cutiilor bebelușului”

Echipa proiectului Pata 2.0 a adus bucurie și un strop de speranță pentru primele mămici care vor beneficia în cadrul proiectului de un „babybox”, adică un set de obiecte necesare noilor-născuți. Activitatea este gestionată de Direcția de Asistență Socială și Medicală (DASM) din subordinea Consiliului Local Cluj-Napoca, partener în proiect. „Cutiile bebelușului” sunt livrate în aceste zile primelor 11 mămici din total de 70 de beneficiare, urmând ca restul să fie distribuite pe măsura ce alte mămici intră în activitățile proiectului. Vorbim despre mămici care au participat deja și la grupurile de suport pe care le organizăm pentru ele”, explică Cristian Iclodean-Lazăr, coordonator în proiect din partea partenerului DASM. Un babybox constă din îmbrăcăminte (body, pijamale, pantaloni, bluze, salopetă de exterior, căciulițe etc.) sac de dormit, păturică de polar, prosoape de bumbac, lapte praf (trei cutii), scutece de unică folosință (132 de bucăți), biberoane, tetine, suzete, șervețele umede, doze de ser fiziologic, comprese de diverse dimensiuni, creme, gel de baie, set de foarfece, o cădiță, un cărucior…

Prevenim abandonul școlar

O componentă majoră a proiectului Pata 2.0 este prevenirea abandonului școlar în rândul elevilor care provin din comunitățile de la Pata-Rât. Activitățile subsumate acestui obiectiv sunt în număr de patru și toate sunt în plină derulare. Sunt vizați, pe de o parte, elevii și profesorii de la opt școli, din Cluj-Napoca și zona metropolitană, unde învață elevi care provin din Pata-Rât și, pe de alta, familiile elevilor susceptibili de a abandona școala, din cauza condițiilor grele de trai cu care se confruntă. În plus față de activitatea concentrată pe Pata-Rât, alte patru școli din zona metropolitană vor beneficia de consiliere și suport. Prin urmare, componenta este una complexă, realizată prin mai multe instrumente, cu ajutorul unor echipe multidisciplinare, de asistenți sociali și psihologi. Citește mai mult despre toate acestea.

A avut loc conferința de lansare a proiectului

Zona Metropolitană Cluj a organizat joi, 12 noiembrie, conferința de lansare și prezentare a proiectului Pata 2.0. Pe parcursul conferinței, vorbitorii și-au arătat încrederea că acest proiect va fi un succes, dar au atras atenția și asupra provocărilor, mari, cărora va trebui să le facă față. Punctul cel mai consistent de pe agendă a revenit directorului de proiecte al ZMC, Adrian Răulea, manager interimar al Pata 2.0, care a prezentat contextul în care se desfășoară proiectul, informațiile-cheie despre acesta, obiectivele și pașii parcurși până acum. Din partea echipei ZMC au mai vorbit directorul general, Zoltán Coraian, și facilitatorul comunitar Alexandru Fechete. Mai multe detalii.

Rată de succes 100% la prevenirea abandonului școlar

În prima zi a noului an școlar e momentul să tragem o linie și să ne bucurăm de rezultatele muncii pe care am depus-o pentru a oferi șanse egale la educație de bună calitate pentru copiii din comunitatea defavorizată de la Pata Rât. Asta deoarece meditațiile și mentoratul facilitate sau oferite de experții Zonei Metropolitane Cluj (ZMC) au avut o rată de succes de 100%, privind continuare studiilor. Astfel, toți cei patru elevi care au urmat una sau ambele activități au continuat școala, după terminarea ciclului gimnazial. „Ne-am concentrat pe elevii de clasa a opta, pentru că, din studiile efectuate, reiese că cel mai mare risc de abandon intervine în anii terminali ai ciclurilor școlare”, explică managerul de proiect, Monica Graff. Mai multe detalii, aici.

A început munca de teren a sociologilor

Săptămâna aceasta a început munca de teren a echipei de cercetare a  Universității „Babeș-Bolyai” (UBB), care se ocupă de elaborarea metodologiei de relocare și incluziune a persoanelor care locuiesc în zona urbană marginalizată Pata Rât. Citiți mai multe detalii

Primul atelier de lucru cu vikingii :)

Aproape 20 de specialiști implicați în proiect au participat, miercuri, 17 iunie, la un atelier de lucru (workshop) susținut prin videoconferință de reprezentanții orașului norvegian Bergen cu privire la buna locuire. Bergen este al doilea cel mai mare oraș din Norvegia și este partener în proiectul Pata 2, având în principal rolul de a releva bune practici și a furniza know-how în domeniul bunei locuiri și al politicilor publice pe care aceasta le presupune. Pe larg.