Echipa proiectului Pata 2.0 a adus bucurie și un strop de speranță pentru primele mămici care vor beneficia în cadrul proiectului de un „babybox”, adică un set de obiecte necesare noilor-născuți. Activitatea este gestionată de Direcția de Asistență Socială și Medicală (DASM) în subordinea Consiliului Local Cluj-Napoca, partener în proiect.
„Cutiile bebelușului” sunt livrate în aceste zile primelor 11 mămici din total de 70 de beneficiare, urmând ca restul să fie distribuite pe măsura ce alte mămici intră în activitățile proiectului. „Vorbim despre mămici care au participat deja și la grupurile de suport pe care le organizăm pentru ele”, explică Cristian Iclodean-Lazăr, coordonator în proiect din partea partenerului DASM.
Un babybox constă din îmbrăcăminte (body, pijamale, pantaloni, bluze, salopetă de exterior, căciulițe etc.) sac de dormit, păturică de polar, prosoape de bumbac, lapte praf (trei cutii), scutece de unică folosință (132 de bucăți), biberoane, tetine, suzete, șervețele umede, doze de ser fiziologic, comprese de diverse dimensiuni, creme, gel de baie, set de foarfece, o cădiță, un cărucior și un marsupiu.
Un astfel de trusou costă 2.300 de lei și este pus gratuit la dispoziția tinerelor mămici din Pata Rât, care se înscriu pentru a beneficia de serviciile Centrului Social Comunitar (CSC).
Mămicile primesc babybox-ul la sediul CSC de pe strada Plevnei, nr. 158. Am întâlnit-o aici, zilele trecute, pe Ginarca Lingurar (24 de ani), una dintre primele mămici care a venit să ridice trusoul pentru bebeluș. Babybox-ul îi va fi de folos pentru a-i putea purta de grijă lui Narcis, cel mai mic dintre copiii săi, în vârstă de două luni. Narcis are o soră, în vârstă de cinci ani, și un frate, în vârstă de șapte. „Mai ales căruciorul ne va fi de folos, că nu mai aveam, dar și restul ce am primit, pampers-urile și cădița de baie, hăinuțele, tot”, ne-a mărturisit tânăra mămică.
Direcția de Asistență Socială și Medicală (DASM) Cluj-Napoca joacă un rol foarte important în arhitectura proiectului Pata 2.0. Echipa DASM implicată în proiect gestionează activitățile legate de Centrul Social Comunitar care a fost înființat în cadrul proiectului.
„Scopul CSC este de a livra servicii sociale coordonate persoanelor din Pata Rât, în vederea reducerii sărăciei și excluziunii sociale. CSC este funcțional din toamna anului 2020, fiind principala interfață între beneficiarii proiectului și DASM, dar nu și singura, deoarece DASM dispune și de o unitate mobilă, chiar în Pata Rât, unde desfășurăm, de asemenea, o serie de activități din proiect”, explică Cristian Iclodean-Lazar.
Pachetele de servicii furnizate prin CSC includ: facilitarea accesului la o locuință decentă, la venituri din beneficii sociale/ sau ocupare pe piața muncii, managementul veniturilor, asistența socială, asistență medicală și educație.
DASM va pregăti, pe durata proiectului, 150 de familii, pentru procesul de relocare prin furnizarea unor astfel de servicii sociale, utilizând metoda managementului de caz. De asemenea, în cadrul CSC, o echipa multidisciplinară (mediator sanitar, asistent social și psiholog) va facilita accesul la servicii de asistență medicală primară și de specialitate, menite să îmbunătățească starea de sănătate a persoanelor din grupul țintă. Totodată, prin echipa multidisciplinară se organizează grupuri de suport pentru femei/tinere mame adolescente, cu privire la perioada pre și post-natală și îngrijirea nou-născutului.
Faptul că Direcția de Asistență Socială și Medicală este partener în cadrul acestui proiect este, în sine, o garanție a sustenabilității ulterioare a rezultatelor în virtutea prerogativelor conferite de lege serviciului public de asistență socială”, declară Adrian Răulea, manager interimar de proiect.