Actualizare activități, aprilie 2022

Reacție rapidă. Am ajustat proiectul astfel încât să putem oferi 3.350 pachete de alimente gratuite comunității, la apogeul lockdown-ului cauzat de pandemia COVID-19, în aprilie 2020. Efortul financiar în acest sens a fost de 8.200 de euro.

Locuire. Comunitatea a fost informată cu privire la posibilitatea de a aplica pentru locuințe sociale. Reprezentanții municipalității Bergen au organizat un atelier online privind bunele practici în domeniu. O activitate de formare pe intervenție în criză a fost desfășurată pentru 22 persoane, la care au participat trei formatori din Bergen. Totodată, șapte membri ai echipei de proiect au efectuat o vizită de studiu și documentare pe tematica locuirii, în Norvegia. Cumpărarea locuințelor a început și au fost achiziționate primele nouă. Au fost depuse 124 de dosare pentru cele minimum 30 de locuințe care vor fi oferite. Lista finală a beneficiarilor a fost afișată în martie.

Activitate de informare a comunității din Pata-Rât, cu privire la locuințele sociale oferite prin proiect / Foto: George Maior

Educație. Am furnizat meditații, mentorat, activități de prevenire a abandonului școlar și am organizat grupuri de sprijin pentru mai mult de 70 de elevi. Familiile elevilor au primit 70 de pachete de alimente, în valoare de cca. 2.800 de lei, iar 61 de elevi au primit pachete de îmbrăcăminte, în valoare de cca. 12.000 de lei. Cu 73 de părinți se lucrează în vederea prevenirii abandonului școlar. 570 de elevi și 43 de cadre didactice, de la opt școli din zona metropolitană, au beneficiat de sesiuni de dezvoltare socio-emoțională (combaterea bullyingului, coeziune socială și combaterea discriminării). Partenerul UBB a derulat peste 120 de activități nonformale, cu scopul de prevenire a abandonului școlar.

Asistență socială. A fost înființat și licențiat un Centru Social Comunitar, operat de Direcția de Asistență Socială și Medicală. În această componentă a proiectului au fost înscriși 1032 de beneficiari adulți, pentru care se facilitează accesul la servicii sociale.

Asistență medicală. Partenerul DASM asigură analize și consultații medicale pentru 500 de persoane. Activitatea a început în februarie 2022 și se va desfășura până la finalul proiectului. Până în mai 2022, 71 de persoane au beneficiat de pachetul de consultații+analize.

Mama și copilul. Peste 30 de copii au fost înregistrați la medici de familie. S-au achiziționat trusouri pentru 32 de copii nou-născuți, iar 36 de mame au participat la grupuri de sprijin pe îngrijirea copiilor.

Metodologie de relocare. A fost realizată metodologia de cercetare și colectare a datelor pe teren. Au avut loc patru consultări comunitare și 282 de interviuri structurate, acoperind aproximativ 90% din gospodăriile din zonă. Activitatea este derulată de Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul UBB. Metodologia primei etape a relocării a fost realizată în proporție de 90%. Un chestionar de evaluare a calității intervenției a fost aplicat în cele patru comunități, unui număr total de 70 de persoane.