Un număr de 11 elevi, din zona Pata-Rât, s-au înscris până acum la meditațiile și sesiunile de mentorat pe care Zona Metropolitană Cluj (ZMC) le facilitează și organizează în cadrul proiectului Pata 2. „Meditațiile au debutat în primele zile ale lunii mai. Momentan, ne concentrăm pe elevii de clasa a opta, care în curând vor susține examenele din cadrul Evaluării Naționale”, spune Monica Graff, managerul de proiect. Meditațiile sunt susținute săptămânal de profesori voluntari, online, date fiind condiționările legate de pandemia COVID-19.
Psihologul Anca Dragoș este cea care supervizează meditațiile din partea echipei ZMC. „În fiecare zi de meditații contactez elevii înscriși, să văd care sunt cei disponibili și care au probleme – de sănătate sau de altă natură – și nu se pot prezenta. Cei care se anunță pentru meditații sunt preluați apoi de mașina ZMC și aduși la centrul de pe strada Locomotivei nr. 2, unde au loc meditațiile, propriu-zis”, explică ea.

Psihologul ZMC Anca Dragoș o ajută pe Noemi, înainte de începerea meditațiilor (Foto: George Maier)
În imobilul de pe Locomotivei nr. 2 a fost amenajat și funcționează un spațiu pentru tinerii din Pata-Rât, denumit Centrul de educație non-formală „Casa Tinerilor”. Joi, 4 iunie, am întâlnit-o aici pe Noemi David, elevă de clasa a opta la Școala „Ion Agârbiceanu”, care se pregătea la Limba și literatura română.
„Până acum am făcut niște teste despre genul liric și genul epic. Mi se pare că rețin mult mai ușor decât la școală, poate fiindcă nu suntem așa de mulți, nu e așa agitație și atunci pot fi mai atentă”, ne-a spus Noemi.
Ea locuiește pe strada Cantonului, cu părinții și patru frați, astfel încât un spațiu precum Casa Tinerilor îi permite să se concentreze mai bine pe subiectele școlare.
„Mă pregătesc pentru Colegiul Național Pedagogic «Gheorghe Lazăr», aș vreă să mă fac educatoare, dar cel mai mult aș vrea să ajung la Academia de Poliție”, mai spune fata, în vârstă de 14 ani.
Potrivit studiilor științifice întreprinse în comunitățile de la Pata-Rât, riscul cel mai mare de abandon școlar survine la trecerea între ciclurile de învățământ, respectiv la sfârșitul clasei a patra și a opta. Este și motivul pentru care elevii din aceste clase sunt o prioritate în cadrul proiectului.
„Anul acesta lucrurile au decurs un pic mai greu, din cauza pandemiei și a faptului că proiectul a început după startul anului școlar. Prin urmare, a trebuit să ne adaptăm din mers. La toamnă, activitatea va fi implementată de la începutul anului școlar și mizăm pe o participare substanțială”, a încheiat Monica Graff, managerul de proiect.

Noemi David se pregătește pentru Evaluarea Națională. Și-ar dori să devină educatoare (Foto: George Maier)
Trebuie spus că Centrul de educație non-formală „Casa Tinerilor” este o investiție realizată în cadrul proiectului care a premers Pata 2, denumit pe scurt Pata-Cluj*. De asemenea, mașina care asigură transportul elevilor din Pata-Rât la Casa Tinerilor a fost achiziționată tot prin același proiect. (Text: Bogdan Stanciu)
* Numele integral este „Intervenții coordonate și locuire socială pentru desegregarea și incluziunea socială a comunităților din Pata-Rât” .