A început munca de teren a sociologilor

Săptămâna aceasta a început munca de teren a echipei de cercetare a  Universității „Babeș-Bolyai” (UBB), care se ocupă de elaborarea metodologiei de relocare și incluziune a persoanelor care locuiesc în zona urbană marginalizată Pata Rât.

Este vorba de o analiză sociologică a nevoilor și resurselor importante pentru mutarea familiilor din această zona segregată și poluată, atât din punctul de vedere al instituțiilor clujene, cât și din punctul de vedere al locuitorilor din Pata Rât.

„Această cercetare este unul dintre obiectivele cele mai importante ale proiectului Pata 2.0 și este derulată prin intermediul Facultății de Sociologie și Asistență Socială din cadrul UBB. La finalul proiectului, metodologia elaborată va constitui fundamentul potențialelor politici publice pe care le vom propune și care vor putea fi replicate în toată țara”, explică Monica Graff, managerul proiectului.

Echipa de sociologi pe teren, în prima zi de consultări | Foto: George Maier

Primul pas în acest sens îl constituie evaluarea criteriilor și a instrumentelor folosite în proiectul precedent, Pata Cluj, prin care peste 30 de familii din zona Pata Rât s-au mutat în locuințe sociale achiziționate în cadrul proiectului.. „Noi, acum, începem procesul de informare/consultare despre noul proiect. Pe de o parte, îi informăm despre ce va urma, pe de altă, stăm de vorbă cu oamenii din comunitate și vrem să aflăm ce a mers bine și ce nu în proiectul anterior, căutăm sugestii de îmbunătățire”, detaliază Alex Boguș, expert dezvoltare comunitară în cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială.

În această primă etapă se organizează patru ședințe de consultări cu membrii  comunităților din zona Pata Rât. Prima a avut loc miercuri, 29 iulie, iar restul se vor desfășura până la finele săptămânii.